استرداد جهیزیه
- نوشته شده در يکشنبه 6 شهريور 1401 ساعت 14:15
- | ارسال نظر
جهیزیه به معنای لوازم و وسایل زندگی می باشد که زوجه به منزل شوهر می آورد. شایان ذکر است که بر اساس قانون،مرد وظیفه ی تامین وسایل زندگی را بر عهده دارد ولی مطابق عرف،عروس لوازم زندگی را فراهم می نماید.
بنابراین زوجه جهت استرداد وسایل و لوازمی که در خانه ی شوهر می باشد می بایست اینکه اثاث را او تهیه نموده است را به اثبات برساند. پس معمولا پس از تهیه ی وسایل خانه،سیاهه ای آماده می نمایند و آن را به امضای مرد می رسانند تا در صورت بروز مشکل قادر باشند با استناد به آن اثاث را مسترد نمایند.
بنابراین سیاهه یکی از راه های اثبات مالکیت زوجه می باشد اما در صورت عدم وجود سیاهه هم می توان به شهادت شهود و روش های اثباتی دیگر استناد نمود.
لازم به ذکر است که چنانچه جمع هزینه های مطالبه شده از مرد برای جهیزیه یا به عبارت دیگر خواسته ی دعوای از 2 میلیون تومان کمتر باشد می بایست دادخواست استرداد جهیزیه را به شورای حل اختلاف ارائه نمود و چنانچه بیشتر از 2 میلیون تومان باشد می بایست دادخواست را به دادگاه خانواده ارائه نمود.با توجه به اهمیت شیوه ی اثبات برای اقامه ی این دعوا بهتر است به وکلای حقوق خانواده مراجعه نمایید.
هزینه ی استرداد جهیزیه
جهیزیه نزد شوهر امانت می باشد و زن مالک آن می باشد.بنابراین پس از طلاق مرد می بایست این امانت را به زن که صاحب آن است، بازگرداند و در قبال استرداد آن رسید دریافت نماید. شایان ذکر می باشد که هزینه ی استرداد و جمعآوری، بستهبندی، حمل و جابجایی این لوازم بر عهده ی زن می باشد.
اغلب بر اساس تعرفه ی دستگاه قضایی در صورتی که مقدار ارزش مال مرقوم شده باشد،هزینه ی استرداد تقریبا برابر با 3.5 درصد از ارزش کل مال می باشد.
مدت زمان استرداد جهیزیه
روند استرداد جهیزیه ساده و سریع می باشد و هزینه ی زیادی ندارد . زن فقط می بایست یک دادخواست ارائه نماید و سیاهه ی جهیزیه را اگر وجود داشته باشد به دادگاه ارائه نماید تا ظرف 1 تا 2 ماه جهیزیه اش را دریافت نماید.بنابراینامکان دارد پروسه ی استرداد از هنگام شروع و اقدام تا دریافت آن یک یا دو ماه و در بدترین حالت سه ماه طول بکشد.