x تبلیغات
مقاله های حقوقی

مقاله های حقوقی

امتناع والدین از نگهداری فرزند

حضانت فرزند

حضانت فرزند مسئله ای جدا از قیومت و ولایت می باشد. در حقیقت حضانت یعنی تعلیم و تربیت، نگهداری و مراقبت روحی، جسمی، مادی و معنوی فرزندان.

حضانت فرزند پس از طلاق با چه کسی است؟

حضانت فرزند وظیفه ای می باشد که قانون جهت نگهداری و مراقبت از کودک به پدر و مادر سپرده است. در واقع حضانت گونه ای سرپرستی می باشد که بر اساس ماده ۱۱۶۸ قانون مدنی هم به عنوان وظیفه والدین و هم به عنوان حق آن ها مشخص گردیده است. حضانت فرزندان پس از طلاق با یکی از والدین خواهد بود. این وظیفه متناسب با سن و جنسیت فرزند بر عهده ی پدر یا مادر قرار می گیرد. پس از طلاق والدین حق حضانت کودک بر طبق ماده ۱۱۶۹ قانون مدنی تا پایان سن 7 سالگی به عهده مادر است، پس از این دوره و تا سن بلوغ، پدر حضانت فرزند را بر عهده می گیرد. سن بلوغ برای پسران 15 سال قمری و برای برای دختران 9 سال می باشد.

حضانت فرزند پس از فوت یکی از والدین

حضانت فرزند پس از فوت پدر: مطابق ماده 1171 قانون مدنی، حضانت فرزند در صورت فوت یکی از والدین با شخصی می باشد که زنده است. اگر متوفی پدر باشد و برای وی قیم انتخاب نموده باشد، همچنان حضانت کودک با مادر است، مگر اینکه که مادر رد صلاحیت گردیده باشد.
 لازم به ذکر است که در صورت زنده بودن پدر فقط ولایت با وی است، ولی حضانت با مادر می باشد. اگر مادر ازدواج کند، حق حضانت از وی در این حالت سلب نمی گردد.
حضانت فرزند پس از فوت مادر: بر اساس ماده 1171 قانون مدنی حضانت کودک پس از فوت یکی از والدین وی بر عهده دیگری خواهد بود. در این حالت نیز حضانت کودک پس از فوت مادر با پدر وی است.

حضانت کودک در صورت نبود پدر و مادر

برخی از فقها و دکترین حقوق حضانت کودک را در این حالت به اجداد وی می سپارند. نکته ی جالب توجه این است که این اجداد مقدم بر برادران هستند. شایان ذکر می باشد که میان اجداد پدری و مادری تفاوتی وجود ندارد. چنانچه کودک اجدادی نداشته باشد، حضانت وی به دیگر ورثه انتقال می یابد. همچنین برخی از حقوقدانان برجسته و اکثر فقها حضانت طفل را در این حالت بر عهده نزدیکان و اقربای وی گذاشته اند.
بطور کلی حضانت فرزند دختر و پسر پس از فوت پدر و مادرشان با جد پدری خواهد بود. چنانچه جد پدری در قید حیات نباشد، حضانت کودک با فردی است که پدر بزرگ وی به عنوان وصی تعیین کرده باشد.
لازم به ذکر است که در صورت زنده بودن جد پدری، پدر نمی تواند برای کودک وصی تعیین نماید.
آیا والدین می توانند از حضانت و نگهداری فرزندشان خودداری کنند؟
مطابق ماده ۱۱۷۲ قانون مدنی هیچ یک از والدین در مدتی که حضانت کودک با آنها می باشد، حق خودداری از نگهداری وی را ندارند. در صورت خودداری پدر و مادر از حضانت، قاضی به درخواست قیم یا آشنایان کودک حضانت فرزند را با توجه به شرایط زوجین و کودک به یکی از والدین الزام می کند. در صورت امکان پذیر یا مؤثر نبودن الزام دادگاه حضانت را به خرج پدر تامین می نماید. در صورت فوت پدر دادگاه حضانت را به خرج مادر تأمین خواهد نمود. اگر پدر و مادر، حضانت کودک را نپذیرند بنا به صلاح دید دادگاه سرپرستی کودک به بهزیستی سپرده خواهد شد. در حقیقت جهت تامین نیازهای مادی و معنوی کودکان و نوجوانان سرپرستی افراد فاقد سرپرست یا بد سرپرست به سازمان بهزیستی کشور سپرده می شود.
 
برچسب‌ها: نگهداری فرزند,حضانت فرزند,حضانت کودک,حضانت فرزند پس از طلاق,

انواع طلاق

طلاق
طلاق یعنی جدا شدن زن و شوهر از همدیگر با شرایطی خاص. عدم وجود شناخت کافی در هنگام ازدواج، موجب بروز اختلافاتی میان زن و شوهر خواهد گردید که در برخی از موارد تنها راه حل مسائل و مشکلات، طلاق است. طلاق شامل دو گونه است که عبارتند از:

طلاق رجعی

به طلاقی گفته می شود که در آن در مدت عده زن، مرد حق بازگشت به او را داشته باشد. مقصود از رجوع در طلاق رجعی این می باشد که مرد در مدت عده بدون احتیاج به عقد دوباره با عملی و یا لفظی به همسر مطلقه خود بفهماند که وی را مجدداً به همسری پذیرفته است به شرط آنکه قصد رجوع داشته باشد.

طلاق بائن

به طلاقی گفته می شود که در آن مرد به هیچ عنوان حق بازگشت به همسرش را در مدت عده نخواهد داشت و در مدت عده زن و مرد به هم نامحرم بوده و دیگر مرد وظیفه ی پرداخت نفقه را نخواهد داشت و چنانچه بخواهد با آن زن مجدداً ازدواج کند باید دوباره عقد کند.
لازم به ذکر است که عده به مدت زمانی گفته می شود که در آن زنی که از همسر خود طلاق گرفته است برای اطمینان از حامله نبودن از همسرش، حق ازدواج مجدد ندارد.
طلاق برحسب نوع، متقاضی و رضایت طرفین به انواع گوناگونی تقسیم بندی می شود که بارزترین آن تقسیم بندی طلاق بر اساس درخواست کننده است که عبارتند از:
  • طلاق به درخواست مرد
  • طلاق به درخواست زن 
  • طلاق توافقی

طلاق از سوی زن

امکان طلاق از جانب زن در 3 حالت وجود دارد؛ نخستین حالت این است که دوام زوجیت باعث عسر و حرج و مخاطرات جانی، مالی، حیثیتی و ... برای زن شود، که در این صورت زن به استناد ماده 1146 ناظر به ماده 1130 قانون مدنی می تواند از محاکم مربوطه درخواست طلاق کند. دومین حالت شرط وکالت در طلاق می باشد، یعنی مرد اختیار طلاق را به همسرش واگذار می نماید تا وی بتواند راسا خود را طلاق دهد. سومین مورد شروط 12 گانه ی عقد نکاح است که چنانچه مرد این شروط را به امضا رسانده باشد، در صورت عدم رعایت یکی از شروط ، زن با استناد به آنان می تواند از دادگاه تقاضای طلاق نماید.

طلاق از جانب مرد

مطابق ماده 1133 قانون مدنی، مرد می تواند هر زمان که بخواهد همسرش را طلاق بدهد، پس حق طلاق با مرد می باشد و صحت آن نیاز به موافقت زن ندارد. در صورتی که زن راضی به طلاق نباشد مرد از قاعده همان ماده 1133 می تواند استفاده کند و رأی طلاق سرانجام صادر خواهد گردید. طلاق از سوی مرد اگر وکیل نداشته باشد حتماً احتیاج به جلسه دادرسی، مشاوره و حضور در دادگاه دارد.

طلاق توافقی

به گونه ای از طلاق می گویند که در آن زن و شوهر به هر دلیلی می خواهند با تفاهم از هم جدا شوند و هر توافقی که داشته باشند از نظر دادگاه محترم و قابل قبول است به شرطی که توافق در راستای مسائل مربوط به زوجیت مانند مهریه یا نفقه زن، اجرت المثل، حضانت و  نفقه فرزندان باشد.
 
برچسب‌ها: طلاق,طلاق رجعی,طلاق بائن,طلاق توافقی,

شروط ضمن عقد ازدواج

شروط ضمن عقد

با امضای قباله ازدواج، مرد موظف به پرداخت مهریه و نفقه می شود و زن وظیفه دارد از مرد تمکین کند. همچنین برخی از امور زندگی زن وابسته به اجازه ی همسرش می شود. این موضوع در آینده می تواند موجب بروز مشکلاتی برای زن شود. برای جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی، برخی زنان اقدام به درج شروط ضمن عقد ازدواج در قباله می نمایند.

نمونه‌ هایی از شروط ضمن عقد

حق تحصیل:

مرد، همسرش را در ادامه تحصیل تا هر مرحله که زن لازم بداند و در هر کجا که وضعیت ایجاب کند مخیر می‌سازد.

حق اشتغال:

مرد، زن خود را در اشتغال به هر شغلی که تمایل داشته باشد، در هر کجا که وضعیت ایجاب کند مخیر می نماید.

حق خروج از کشور:

یکی از شروط ضمن عقد، حق خروج از کشور است. در این شرط مرد به زن، وکالت بلاعزل می‌دهد که با کلیه اختیارات قانونی بدون احتیاج به اجازه شفاهی یا کتبی دوباره شوهر، از کشور خارج گردد. تعیین مدت، مقصد و وضعیت سفر به خارج از کشور به صلاح دید خود زن خواهد بود.

حق تعیین خانه:

حق انتخاب خانه و تعیین شهر یا محل زندگی مشترک زوجین با زن خواهد بود.

حق حضانت فرزندان:

زن و شوهر در شروط ضمن عقد توافق می کنند که اولویت در حضانت فرزند یا فرزندان مشترک در صورت طلاق با زن خواهد بود، چه ازدواج مجدد کند و چه دوباره ازدواج نکند.
حق طلاق:
بر طبق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی و شرع، حق طلاق با مرد می باشد، اما مرد می‌تواند در اجرای حق خود در طلاق را به همسرش یا هر فرد دیگری وکالت دهد.
لازم به ذکر است که چنانچه مرد به زن وکالتنامه بلاعزل طلاق دهد، حق طلاق مرد همچنان پابرجا خواهد بود و او نیز می‌تواند برای طلاق اقدام نماید.
 
برچسب‌ها: شروط ضمن عقد,حق تحصیل,حق اشتغال,حق خروج از کشور,حق تعیین خانه,حق حضانت فرزندان,حق طلاق,

طلاق خلعی بدون رضایت مرد

طلاق خلعی بی رضایت شوهر

طلاق خلعی

نکاح دائم فقط با طلاق و یا فسخ نکاح، منحل می شود. در حقیقت طلاق اصلی ترین راه پایان یافتن رابطه زوجیت در ازدواج دائم است که به طور کلی به دو دسته رجعی و و بائن تقسیم بندی می گردد. در طلاق بائن برخلاف طلاق رجعی، زن و شوهر حق رجوع به همدیگر بعد از طلاق را ندارند و رابطه زوجیت به کل خاتمه می یابد.
در قانون حق طلاق با مرد می باشد و مرد هرگاه بخواهد می تواند بعد از پرداخت کلیه حقوق زن نظیر مهریه، نفقه، اجرت المثل و… وی را طلاق دهد، اما زن فقط در صورتی می تواند طلاق بگیرد که با مرد به توافق رسیده باشد و یا به دلیل وجود مشکلاتی از دادگاه حکم طلاق بگیرد.
طلاق بائن به دو گونه خلعی و مبارات تقسیم می گردد، در طلاق خلعی، زن به دلیل تنفر از همسرش و یا بی علاقگی به زندگی مشترک با بخشش حقوقش مثل مهریه یا بیشتر از آن با مرد برای طلاق مذاکره می نماید، چراکه حتی در صورت بخشیدن مهریه همچنان مرد این حق را دارد از همسر خود جدا نگردد، بنابراین رضایت مرد برای طلاق خلعی ملاک است، اما سوالی که پیش می آید این است که آیا امکان طلاق خلعی بدون رضایت مرد نیز وجود دارد؟
همان گونه که ذکر شد برای اینکه طلاق خلعی مورد حکم دادگاه قرار بگیرد، باید زن به گونه ای رضایت شوهر را به دست آورد، این کار می تواند توسط وکالت در طلاق خلعی بلاعزل انجام گیرد، بنابراین با داشتن این وکالت نامه زن می تواند هرگاه بخواهد بدون رضایت مرد از او جدا شود.
پس زن میتواند با اخذ وکالت در طلاق محضری به صورت بلاعزل از مرد با طلاق خلعی جدا گردد، بی آن که احتیاجی به رضایت کتبی یا شفاهی همسرش داشته داشته باشد.

شیوه طلاق خلعی بدون رضایت شوهر

برای تحقق طلاق خلعی مرد باید در محضر رسمی به زن وکالت طلاق بدهد و بعد از آن زن می تواند با گرفتن وکیل برای همسرش و انجام رویه قضایی و نیز پرداخت هزینه های آن با طلاق خلعی از همسرش جدا شود.
مقدار مالی که نیاز است برای طلاق خلعی بخشید 
اصولا با بخشیدن کامل مهریه، امکان طلاق خلعی برای زن فراهم می شود، ولی در طلاق خلعی مقدار معینی برای بخشیدن مهریه وجود ندارد، بنابراین زن مقدار مال بخشیده شده می تواند بیشتر از مهریه  و یا کمتر از آن باشد و این به توافقات طرفین بستگی دارد.
لازم به ذکر است این امکان وجود دارد که زنی همه ی مهریه اش را ببخشد، اما همسر وی راضی به طلاق نشود.
نکات مهم در مورد طلاق خلعی
  • وکالت در طلاق بایستی حتما بلاعزل باشد تا زوج قادر نباشد تقاضای عزل وکیل نماید.
  • در طلاق خلعی باید زوجه از همسرش کراهت داشته باشد، بنابراین چنانچه زن و شوهر هردو از یکدیگر کراهت داشته باشند، در زمره طلاق خلعی محسوب نمی شود و طلاق از نوع مبارات است.
 
برچسب‌ها: طلاق خلعی, طلاق خلعی بدون رضایت مرد,فسخ نکاح,طلاق بائن,طلاق رجعی,

عیوب زوجه برای طلاق

عیوب زن در طلاق

عیوب زن از مواردی می باشد که علاوه بر حق طلاق، حق فسخ را هم برای مرد ایجاد می کند.
حق فسخ در رابطه با عیوب زن برای طلاق، توسط مرد اگر دارای شرایطی باشد، به وجود می آید.
بر اساس ماده ۱۱۲۳ قانون مدنی عیوبی در زن که برای مرد حق فسخ ایجاد می کنند عبارتند از:
  • قرن:  استخوان زائدی در آلت تناسلی که مانع نزدیکی می شود.
  • جزام: خوره یا بیماری عفونی که به وسیله نوعی باکتری ایجاد می گردد و باعث ایجاد لک های پوستی و … می شود.
  • برص: یا پیسی که موجب بروز لکه های سفید و صاف بر روی پوست می گردد.
  • افضاء: این بیماری موجب یکی شدن مجرای بول و حیض می گردد و امکان برقراری رابطه ی جنسی وجود ندارد.
  • زمین گیری زن
  • نابینائی از هر دو چشم
  • جنون زن: در صورتی که زن پیش از عقد نکاح، مجنون شود، برای مرد حق فسخ عقد نکاح ایجاد می گردد اما چنانچه بعد از عقد نکاح، زن مجنون شود، حق فسخ نکاح برای مرد ایجاد نخواهد شد.

حق فسخ نکاح

حق فسخ، برهم زدن یک جانبه قرارداد است و احتیاجی به رضایت طرف دیگر ندارد، اما در رابطه با حق طلاق فقط مختص به مرد است، ولی در صورتی که مردی حق طلاق خود را به زن بدهد، در واقع همسرش حق وکالت در طلاق را خواهد داشت.
لازم به ذکر است که حق فسخ نکاح به سبب عیوب زن، برای جلوگیری از ضرر مرد می باشد. بنابراین در صورتی که توسط عمل جراحی یا با وسایل درمانی این عیوب از بین برود، حق فسخ نکاح هم مبنای خود را از دست خواهد داد و ساقط می‌شود.
بنابراین فسخ نکاح در رابطه با عیوب زن برای طلاق بایستی شرایط بالا را داشته باشد تا مرد بتواند از آن استفاده کند.

تفاوت مهریه زن در فسخ نکاح و طلاق

مهریه زن در فسخ نکاح

در صورتی که پس از برقراری رابطه جنسی با زن فسخ نکاح صورت گیرد، زن مستحق دریافت همه ی مهریه خواهد بود. اما چنانچه فسخ نکاح به دلیل عیوب زن، پیش از برقراری رابطه صورت گیرد، زن حق مطالبه مهریه را نخواهد داشت.
مهریه زن در طلاق
در صورتی که پیش از طلاق، رابطه ی جنسی برقرار شده باشد، زن مستحق دریافت همه مهریه خواهد بود، اما چنانچه رابطه برقرار نشده باشد، زن مستحق دریافت نیمی از مهریه است.
 

 

برچسب‌ها: عیوب زوجه برای طلاق,حق فسخ نکاح,مهریه زن در فسخ نکاح,مهریه زن در طلاق,

پرداخت نفقه توسط پدر شوهر

نفقه فرزند

زمانی که زن وشوهر با هم زندگی می کنند، ممکن است در طول زندگی با مشکلاتی روبرو گردند که موجب شود مرد نتواند نفقه ی فرزند خود را بپردازد، بنابراین قانونگذار برای این مشکل راه حلی پیشبینی کرده است تا اگر پدر قادر نباشد نفقه ی فرزندشرا پرداخت نماید، زن می تواند نفقه را از پدر شوهر خود مطالبه کند.
بر اساس ماده ی ۱۱۹۹ قانون مدنی، نفقه ی فرزندان بر عهده ی پدر می باشد و بعد از فوت پدر یا عدم توانایی وی به انفاق، این وظیفه با رعایت الاقرب‌ فالاقرب بر عهده ی اجداد پدری خواهد بود. در صورت ‌نبود پدر و اجداد پدری و یا ناتوانی آنان، نفقه بر عهده ی مادر خواهد بود. در صورتی که مادر نیز زنده  یا قادر به انفاق نباشد با رعایت الاقرب فالاقرب، این تکلیف به عهده اجداد و جدات مادری و جدات پدری واجب‌النفقه می باشد و چنانچه چند نفر از ‌اجداد و جدات مزبور از نظر درجه اقربیت برابر باشند، نفقه را می بایست به حصه متساوی تادیه نمایند.
لازم به ذکر است که امکان اخذ نفقه از پدر شوهر تحت شرایطی وجود دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

شرایط اخذ نفقه از پدر شوهر

مطابق قانون، چنانچه پدر فرزند توانایی پرداخت نفقه ی او را نداشته باشد، جد پدری در صورت توانایی مالی می بایست نفقه ی نوه اش را بپردازد، همچنین در صورتی که پدر فرزند زنده باشد، اما قادر به پرداخت نفقه فرزند خود نباشد، جد پدری مکلف به پرداخت آن خواهد بود، بنابراین زن می تواند جهت گرفتن نفقه از پدر شوهر خود، در صورت امتناع از پرداخت طرح دعوی کند که این شرایط به شرح زیر است:

عدم توانایی مالی مرد

در صورتی که شوهر زن زنده باشد، اما بنا به دلایلی مثل زندانی بودن، عدم توانایی در پرداخت (حجر)، معلولیت، دیوانگی و… قادر نباشد که نفقه فرزند خود را پرداخت نماید، جد پدری مکلف به پرداخت نفقه است و زن می تواند برای گرفتن نفقه از پدر شوهر طرح دعوی کند.

امتناع مرد از پرداخت نفقه

برخی اوقات پدر در قید حیات است اما از پرداخت نفقه فرزندان خود خودداری می کند، در این حالت مرتکب جرم ترک انفاق گردیده است و مجازات او حبس از 3 ماه تا یک سال است، چراکه مرد قادر به پرداخت نفقه است، ولی از پرداخت آن امتناع می کند، بنابراین در این صورت جد پدری (پدر شوهر) در صورت توانایی مالی، بایستی نفقه نوه را بپردازد.
فوت مرد
در صورتی که مرد فوت کند، برای گرفتن نفقه از پدر شوهر می توان اقدام کرد، تا وی موظف به پرداخت نفقه ی نوه اش شود.

مقدار نفقه دریافتی از پدر شوهر

مقدار نفقه در صورت عدم توافق طرفین، توسط دادگاه معین می گردد، بنابراین دادگاه با ارجاع پرونده به کارشناس، مقدار نفقه ی نوه را بر طبق شان و جایگاه وی مشخص می کند.
 
برچسب‌ها: نفقه,نفقه ی فرزند, پرداخت نفقه توسط پدر شوهر,شرایط اخذ نفقه از پدر شوهر,امتناع مرد از پرداخت نفقه,

طلاق ایرانیان ساکن خارج از کشور

طلاق ایرانیان مقیم خارج از کشور

در رابطه با طلاق زوجین ساکن خارج از کشور، در صورتی که طلاق توافقی باشد، رویه جدا شدن زن و شوهر در خارج از کشور بسیار ساده خواهد بود، اما اگر طلاق یک‌ طرفه باشد و یکی از طرفین رضایت نداشته باشد، تقاضای طلاق با پیچیدگی و مشکلاتی روبرو خواهد شد.
مطابق ماده ی ۶ قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران، قوانین مربوط به احوال شخصیه نظیر ازدواج، طلاق و اهلیت افراد در رابطه با تمامی اتباع ایران حتی اگر مقیم خارج از کشور باشند، مجری خواهد بود، بنابراین باید حتی در صورتی که زن و شوهر در کشور متبوعه طلاق گرفته باشند، به تایید مقامات ایرانی از جمله کنسول گری و در نهایت به تایید وزارت امور خارجه برسد تا طلاق آنان ثبت شود.
بعد از دادخواست طلاق در محاکم محل سکونت و گرفتن حکم طلاق از طرف دادگاه مربوطه می توانند به یکی از مراکز اسلامی واقع در کشور محل اقامت صیغه طلاق را جاری کنند. و بعد می بایست این طلاق را به تایید یکی از مقامات ایرانی در آن کشور برسانند. مقامات ایرانی شامل سفارت ایران، دفتر حفاظت از منافع و یا کنسولگری ایران در آن کشور است و در نهایت بعد از تائید مقامات ایرانی، تائید وزارت امور خارجه هم لازم است.

طلاق توافقی ایرانیان مقیم خارج از کشور

چنانچه ایرانیان مقیم خارج از کشور، برای طلاق توافق کرده باشند و قصد داشته باشند در ایران برای خود وکیل بگیرند، نخست باید وکالتنامه وکیل را با توجه به حدود و اختیارات آن در سامانه میخک (سامانه موبوط به امورات کنسولگری ایرانیان) یا سامانه ثنا تنظیم کنند. اگر طلاق زوجین توافقی باشد و هر دو وکیل بگیرند، دو کیل با همکاری هم می توانند این پروسه را انجام دهند.
وکیل ها مراحل حقوقی طلاق توافقی را در ایران دنبال می کنند و در نهایت بعد از گرفتن حکم طلاق، آن را به طور رسمی در دفترخانه ها ثبت می نمایند و در پایان، مدارک مربوطه به طلاق را برای زوج ارسال می کنند و یا به تایید وزرات امور خارجه می رسانند تا به سفارت اطلاع دهد.

طلاق یک طرفه ایرانیان ساکن خارج از کشور

طلاق یک طرفه موجب طولانی و پیچیده شدن پروسه طلاق می گردد، بنابراین چنانچه هر کدام از زوجین تقاضای طلاق در کشور خارجه را بدهد و حکم هم صادر گردد، بایستی به این نکته را توجه کنند، اگر حکم صادره در ایران معتبر باشد، می توان آن را به عنوان یک مدرک مثبت در رابطه با پروسه طلاق در نظر گرفت.
به دلیل اینکه پذیرش حکم صادره طلاق از کشور خارجه، در دادگاه های ایران الزامیتی ندارد، چنانچه حکم طلاق کشور خارجه در ایران دارای اعتبار نباشد، نمی توان به آن حکم استناد کرد.
اگر زن خواستار طلاق باشد، نخست باید وکالت‌نامه طلاق را آماده کند و برای وکیل خود در ایران از راه سامانه مخیک یا ثنا تنظیم کند، و وکیل زن بایستی مدارک لازم برای ثبت طلاق ( یکی از شروط ۱۲ گانه طلاق باشد ) را به دادگاه خانواده تقدیم کرده و درخواست طلاق کند.

طلاق غیابی زوجین مقیم خارج از کشور

چنانچه یکی از زوجین اقدام به طلاق کند و همسر او در هیچ کدام از مراحل پرونده حضور نیابد و هیچ گونه اقدامی نکند، طلاق یک ‌طرفه  خودبه‌خود به طلاق غیابی تغییر می یابد و بعد از استعلام‌، هنگامی که از مفقود بودن خوانده اطمینان حاصل شد، اماکن صدور رای طلاق غیابی وجود خواهد داشت.

مراحل ثبت طلاق ایرانیان خارج از کشور

زوجین یا باید با هم یا به صورت جداگانه به سفارت محل زندگی خود مراجعه کنند، و زن بایستی مدت عده اش به پایان رسیده باشد و نیز گواه شرعی طلاق از یکی از مراکز ایران که دارای تایید است صادر شده باشد را تقدیم سفارت کنند و یا وکلای آن ها مدارک مربوطه طلاق آنان را به سفارت ارسال کنند، تا طلاق آن ها ثبت شود.
 
برچسب‌ها: طلاق,طلاق ایرانیان ساکن خارج از کشور,طلاق توافقی,طلاق یک طرفه,طلاق غیابی,

تعویض شناسنامه پس از طلاق

 

تعویض شناسنامه پس از طلاق
معمولا زمانی که زن از مرد طلاق می گیرد، بنا به دلایلی دیگر نمی خواهد نام شوهر سابق در شناسنامه اش باشد، بنابراین تقاضای تغییر شناسنامه می دهد، تا نام همسر سابق از شناسنامه اش حذف شود.
تقاضای تعویض شناسنامه در هنگامی که زن باکره است و زمانی که دوشیزه نیست شرایط خاص خود را دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

تعویض شناسنامه پس از طلاق دختر باکره

اگر زمانی که زوجه در دوران عقد از همسرش طلاق می گیرد، باکره باشد، می تواند درخواست حذف نام همسر از شناسنامه را بدهد تا برای وی شناسنامه ی جدیدی صادر گردد، ولی چنانچه دختر باکره یک مرتبه تقاضای تعویض شناسنامه را داده باشد اما دوباره در دوران عقد یا نامزدی طلاق بگیرد، برای درخواست حذف نام شوهر سابق خود باید مجددا ازدواج کند تا نام همسر قبلی از شناسنامه ی وی حذف گردد.

مدارک مورد نیاز برای تعویض شناسنامه دختر باکره

  • اصل مدارک شناسایی
  • برگ معرفی‌نامه از دادگاه
  • سند طلاق
  • حکم طلاق
  • تاییدیه بکارت از پزشک قانونی

تعویض شناسنامه پس از طلاق زن غیردوشیزه

در صورتی که زنی پس از طلاق خود باکره نباشد و درخواست حذف نام همسر سابق خود از شناسنامه اش را داشته باشد، بایستی مجددا ازدواج کند تا بتواند آن را حذف کند.

مدارک مورد نیاز برای تعویض شناسنامه زنی که باکره نیست

  • سند طلاق
  • ثبت ازدواج جدید و ارائه مدارک مرتبط (سند ازدواج)
  • اصل مدارک شناسایی
  • مدارک لازم در صورت فوت همسر (گواهی فوت)
مدت زمان تعویض شناسنامه پس از طلاق
در صورتی که زن دوشیزه باشد و تقاضای تعویض شناسنامه پس از طلاق داده باشد، معمولا این پروسه 2 تا 3 هفته کاری زمان می برد، اما چنانچه زن باکره نباشد، این مدت زمان تعویض به شرایط گوناگونی نظیر حامله بودن، وجود فرزند و … بستگی خواهد داشت.
 
برچسب‌ها: تعویض شناسنامه,تعویض شناسنامه پس از طلاق,تعویض شناسنامه دختر باکره,

انصراف از طلاق

انصراف از طلاق

گاهی ممکن است که یکی از طرفین یا حتی هر دو از طلاق گرفتن پشیمان شوند که حالت های گوناگونی به وجود می آید.
پروسه طلاق زمان بر بوده و مراحل مختلفی دارد، این طلاق امکان دارد از سوی هر کدام از زوجین باشد و شاید آن شخص از طلاق در هر مرحله پشیمان گردد.
برخی اوقات امکان دارد زوجین برای لجبازی و یا فشار آوردن به همدیگر اقدام به ثبت طلاق کنند و بعد پشیمان شوند.انصراف پیش از طلاق انواع گوناگونی دارد. مثلا هنگامی که مرد اقدام به طلاق می کند انصراف از سوی زن امکان پذیر نیست یا زمانی که زن از مرد حق طلاق دارد، انصراف مرد رد می شود.

انصراف پس از صدور حکم دادگاه (عدم سازش)

در مواردی بعد از صدور رای دادگاه یکی از طرفین خواهان انصراف از طلاق می شود، اما اگر هر دو آن ها خواهان انصراف از طلاق باشند، بعد از صدور رای دادگاه ( عدم سازش ) که تا سه ماه اعتبار دارد هیچ اقدامی نمی کنند و بعد از گذشت اعتبار دیگر طلاق صورت نمی گیرد و چنانچه قصد داشته باشند که دوباره خواستار طلاق شوند، بایستی همه ی مراحل را مجددا طی کنند، چراکه اعتبار حکم اتمام یافته است.
برخی اوقات بعد از صدور رای یکی از طرفین برای خواندن خطبه طلاق حاضر نمی گردد؛
در صورتی که زن برای خواندن طلاق حضور نیابد، پس از صدور رای دادگاه برای عدم سازش، مرد حکم را به دفتر ثبت طلاق تقدیم می نماید و چنانچه تا یک هفته زن حضور پیدا نکرد سر دفتر برای هر دو طرف اخطاریه می فرستد و اگر همچنان زن حضور نیافت، خطبه طلاق به شکل غیابی خوانده می شود و مراتب به او اعلام می گردد.
در صورتی که مرد برای خواندن خظبه طلاق حضور نیابد، بعد از صدور حکم طلاق، زوجه بایستی به یکی از دفاتر ثبت طلاق مراجعه نموده و بعد از آن چنانچه طی مهلت مقرر شده مرد حاضر نشد اخطاریه برای زوجین صادر می گردد و در صورتی که همچنان مرد حضور پیدا نکرد، خطبه طلاق به صورت غیابی خوانده شده و مراتب به وی اعلام می شود.
لازم به ذکر است که اگز زوجین عذر موجهی برای عدم حضور داشته باشند، نوبتی دیگر برای طلاق اعلام می شود.
فرق میان حکم عدم سازش و حکم طلاق در مهلت آنها می باشد. عدم سازش سه ماه و حکم طلاق شش ماه اعتبار دارد.

مواردی که در آن حکم طلاق صادر می گردد

بعضی اوقات طلاق از سوی زن صورت می گیرد که در این مورد دادگاه می بایست به ماهیت موضوع ورود پیدا کند، چون بایستی مواردی که زن می خواهد طلاق بگیرد را بررسی کند تا حکم را صادر نماید.
هنگامی که زوجه خواستار طلاق می گردد، بایستی یکی از موارد عسر و حرج را اثبات کند و از همین رو است که دادگاه به ماهیت موضوع وارد می شود.
چنانچه زن وکالت نامه طلاق از سوی مرد را داشته باشد دیگر حکم طلاق صادر نمی گردد و به جای حکم طلاق، عدم سازش صادر می شود.

مواردی که در آن حکم عدم سازش صادر می شود

هنگامی که تنها نیاز به تایید دادگاه برای طلاق گرفتن نیاز باشد، حکم عدم سازش صادر می شود. در این مورد دادگاه تنها تایید می کند که صلاحیت طلاق گرفتن وجود دارد و در ماهیت پرونده نقشی ندارد.
زمانی که طلاق از جانب مرد ثبت گردد(البته باید همه حقوق زن را بپردازد)،طلاق به شکل توافقی انجام می شود و اگر زن دارای وکالت نامه یا حق طلاق باشد حکم عدم سازش صادر می گردد.

عدم حضور زن و شوهر در طلاق توافقی

لازمه محقق شدن طلاق توافقی، توافق زن و مرد بر همه چیز و حضور هر دو آنها در جلسات مشاوره و دادگاه می باشد.
تا پیش از صدور حکم عدم سازش، چنانچه زن و شوهر در جلسات مشاوره و یا دادگاه، انصراف خود را از طلاق اعلام نمایند و یا حضور و پیگیری صورت نگیرد، پرونده بعد از مدتی مقطومه اعلام شده و بسته می شود. ولی در صورتی که حکم عدم سازش صادر شود با حالت متفاوتی روبرو می شود.
پس از صدور حکم عدم سازش هر دو طرف بایستی در دفترخانه ثبت طلاق حضور یابند. شایان ذکر می باشد که در صورتی که زن وکالت نامه از طرف مرد داشته باشد، برای گذراندن مراحل احتیاجی به حضور مرد نبوده و زن وظیفه دارد از جانب مرد وکیل بگیرد تا کار پیش برود.
نکته: در صورتی که وکالت نامه وجود نداشت، حضور هر دو نفر الزامی می باشد.
بعد از صدور حکم دادگاه چنانچهه یکی از زوجین به هر دلیلی به دفتر ثبت طلاق مراجعه ننماید، طلاق ثبت نمی گردد. ولی در صورتی که هریک از زوجین از طرف دیگری وکالت نامه داشت می تواند از راه گرفتن وکیل برای شخص دیگر طلاق را ثبت کند.

انصراف از طلاق بعد از ثبت طلاق

پس از آن که خطبه طلاق میان زوجین جاری گردید و ثبت شد، در صورتی که طلاق از نوع رجعی باشد به منزله این است که زوجین می توانند تا پیش از اتمام زمان عده زن به هم رجوع کنند. این رجوع باید طی مدت یک ماه ثبت شود و اگر ثبت نشود، ممکن است مرد به مجازات عدم ثبت رجوع از طلاق محکوم گردد.
 
برچسب‌ها: انصراف از طلاق,عدم سازش,حکم طلاق,عدم حضور زن و شوهر در طلاق توافقی,انصراف از طلاق بعد از ثبت طلاق,

تقاضا طلاق از سوی زن ناشزه

 

طلاق از طرف زن
زمانی که زن در روابط با شوهرش با مشکلی روبرو می شود و دیگر توانایی ادامه زندگی با وی را ندارد، درخواست طلاق می دهد. اما تا پیش از درخواست طلاق چنانچه از دستورات همسرش پیروی نکند، ناشزه محسوب می گردد. در این مقاله به چگونگی درخواست طلاق از جانب زن ناشزه خواهیم پرداخت.
بر طبق قانون مدنی، زن می بایست از مرد تمکین کند. تمکین به 2 گروه عام و خاص تقسیم می شود. تمکین عام یعنی پیروی از دستورات شوهر و تمکین خاص یعنی برقراری رابطه ی جنسی با همسر. بنابراین چنانچه زن از مرد تمکین نکند، ناشزه به شمار می رود و نفقه ای به وی تعلق نمی گیرد.
درخواست طلاق از جانب زن ناشزه به 3 حالت امکان پذیر است و ناشزه بودن او تاثیری در درخواست طلاق او نخواهد داشت.

طلاق از سوی زن ناشزه با وکالت در طلاق

اگر زن ناشزه حق وکالت در طلاق را از شوهرش گرفته باشد، می تواند از دادگاه تقاضای طلاق کند و دادگاه با بررسی مدارک و ادله ی موجود حکم طلاق زن ناشزه را صادر می کند.
شایان ذکر است که طلاق از جانب زن با داشتن وکالت در طلاق، مستلزم گرفتن وکیل است، بنابراین در صورتی که زن ناشزه برای خود وکیل نگیرد، قادر به مطلقه ساختن خود نخواهد بود.

طلاق از سوی زن ناشزه به سبب عسر و حرج

معمولا وقتی که زن ناشزه محسوب می شود، دیگر تمایلی به ادامه زندگی با شوهر خود را ندارد، یا به عبارتی ادامه زندگی با مرد برای او امکان پذیر نیست، بنابراین به همین سبب بر اساس ماده ی 1130 قانون مدنی تقاضای طلاق از جانب زن ناشزه به سبب عسر و حرج او امکان پذیر است.
ماده ی 1130 قانون مدنی بیان می دارد:« در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد، وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود، دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد، زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود.»
تبصره-عسر و حرج موضوع این ماده،عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد.
  1. ترک زندگی خانوادگی توسط زوج، حداقل به مدت شش ماه متوالی و نه ماه متناوب در یک سال، بدون عذر موجه.
  2. اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلای وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و متناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد، لازم بوده است. در صورتی که زوج به تعهد خود عمل ننماید و یا پس از ترک،مجددا به مصرف مواد مذکور روی آورد، بنا به درخواست زوجه، طلاق انجام خواهد شد.
  3. محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر.
  4. ضرب و شتم یا هرگونه سورفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه، قابل تحمل نباشد.
  5. ابتلا زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید. موارد مندرج در این ماده، مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود، حکم طلاق صادر نماید.
تشخیص این عسر و حرج بر اساس قانون با دادگاه است، بنابراین زن به واسطه ی این امر قادر است مرد را مجبور به طلاق کند، اما اگر مرد تمایلی به طلاق دادن زن ناشزه نداشته باشد، زن با اجازه ی حاکم شرع طلاق داده می شود.
طلاق از سوی زن ناشزه با توافق مرد
امکان تقاضای طلاق از سوی زن ناشزه در صورتی که شوهرش با وی موافت کند هم وجود دارد، چراکه حق طلاق با مرد است، بنابراین اگر زن ناشزه در رابطه با طلاق با مرد توافق کند، موجب تسریع روند طلاق آن ها می شود.
 
برچسب‌ها: طلاق,تقاضا طلاق از سوی زن ناشزه,زن ناشزه,عسر و حرج,
بایگانی
پیوندها
پیوندهای روزانه
آمار بازدید
آنلاین : 0
بازدید امروز : 2
بازدید دیروز : 1
بازدید هفته گذشته : 2
بازدید ماه گذشته : 5
بازدید سال گذشته : 1650
کل بازدید : 4698